Haloterápia

Manapság egyre többen szenvednek légúti megbetegedésektöl és azok szövődményeitől. Sajnos a nagy por és légszennyezettség még az egészséges ember szervezetét is nagyon megterheli. Ahogy felnövünk, folyamatosan tanuljuk a rendszeres napi teendőket, és erre neveljük gyermekeinket is. (fürdés, hajmosás, fogmosás, ruháink és eszközeink tisztán tartása) Egyre fontosabb azonban, hogy a tüdőnkre is fordítsunk kellő figyelmet. Bár ez kevésbé van szem előtt, és hatalmas felületének köszönhetően sokáig jól működhet, mégis az egyre növekvő levegőszennyezés miatt nagy veszélynek van kitéve.

A tüdőre is ajánlott tisztító kúrát alkalmazni évente 1-2 alkalommal. E miatt már nálunk sem kell külföldre utazni a tengerpartra vagy egy sóbányába. A himalája száraz sóterápiának, más néven haloterápiának számos előnye van, például kiváló mikroorganizmus pusztító eljárás. A rendkívül sok különböző nyomelem jelenléte kis mennyiségben lehetőséget ad a test számára, hogy gyógyítsa és felújítsa önmagát nagyon hasonló módon, mintha több száz féle növényi eredetű kémiai anyagot fogadna be herbális terápia által.

A haloterápia a sóbarlangok mikroklímáját hozza létre, mesterséges úton. A száraz sóterápia során 0,1-10 mikron átmérőjű sórészecskék kerülnek a levegőbe. A nagyobb szemcsék fennakadnak a felső légutakban, míg a 0,1-2,5 mikron nagyságúak behatolnak a hörgőcskék és tüdűhólyagocskák valamennyi szegletébe és lerakódnak felületükön. Annak ellenére, hogy a himalája só részecskék egy teniszpályányi területen terjednek szét a tüdűhólyagocskák felületén, csak néhány milligramm só szükséges. Ez azt jelenti, hogy magas vérnyomással küszködő pácienseknek nem kell attól tartania, hogy egy-egy haloterápiás kezelés folyamán túl nagy mennyiségű himalája só kerülne a szervezetbe.

A sórészecskék lerakódása csökkenti a nyálka viszkozitását és helyreállítja a normális nyálkaszállítási rendszert, amely eltávolítja a patogéneket és lerakódásokat a légutakból. A haloterápia fő – vagy mellékterápiaként is kiválóan alkalmazható szinte valamennyi légúti megbetegedés esetében (például asztma, krónikus hörghurut, tüdőgyulladás akut stádiuma után, bronchiectasia, asthma, köhögés, légszomj, dohányos köhögés, megfázások és influenza, melléküreggyulladások, rhinitis és légúti allergiák, allergiák, légúti fertőzések, mandulagyulladás, nyelőcsőgyulladás, stb). A sóterápia ezen kívül megelőző terápiaként, a légzőszervek tisztítására is kiválóan használható. A sóbarlang specifikus mikroklímája kiváló hatást gyakorol egyes bőrbetegségekre is.

A kúra során, nálunk - egyedüliként az országban – a Himalájából származó kristálysót használunk. A himalája kristálysó a mai ismereteink szerint az egyik legtisztább és legjótékonyabb hatású só. A benne található 84 féle ásványi anyag szerves állapotban van jelen, így ezek könnyedén beépülhetnek szervezetünkbe. A himalája só teljesen tiszta és szennyeződés mentes, nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot. A közönséges asztali só tulajdonképpen egy ipari melléktermék, amely nátriumon és klóron kívül még legfeljebb adalékanyagokat /tapadás gátló, víztaszító stb./ tartalmaz.

A kezelésre szolgáló helyiséget elsősorban gyermekek részére alakítottuk ki, tágas, barátságos, játékokkal teli. A felnőttek kényelmes relax székben, kellemes zenét hallgatva pihenhetnek.